PENTRU MAI TARZIU

PENTRU MAI TARZIU
"Este bloggingul un viciu, dă dependență? Nu ar trebui să devină aşa ceva, dacă l-am aşeza cu grijă în balanţa echilibrată a tuturor acţiunilor noastre. Blogul este un spaţiu personal unde împart din ceea ce văd, experimentez, lucrez, descopăr, trăiesc şi cred, alături de cei care mă citesc. E un fel de portavoce prin care lansez idei, tematici de dezbătut, exprim puncte de vedere, centrez imagini într-un context creat şi invit la dialog decent, constructiv pe toţi cititorii mei."

sâmbătă, 1 martie 2014

Afla cum se calculeaza ziua care iti va spune cum va fi in 2014

Fotografie: Baba mea este pe 2. A ta?
Afla cum se calculeaza: http://bit.ly/1cZKtYg
Dupa cum spune traditia, Zilele Babelor sunt in perioada 1-9 martie. Asa ca, incepand de astazi, nu uita sa iti alegi o baba! In functie de vremea ce va fi in ziua care ti-ai ales-o, vei sti ce an te asteapta!
Traditia spune ca, in perioada 1-9 martie, fiecare persoana are o baba. Data acesteia se calculeaza in functie de ziua de nastere. De exemplu, daca esti nascut in ziua de 12, baba ta va fi (1+2=3), in data de 3 martie.
Primele zile ale lunii martie sunt numite babe, in credinta populara. Exista obiceiul de a pune babe, adica de a numi pe fiecare din aceste zile cu numele unei babe cunoscute, pentru a cunoaste firea ei: “daca timpul nu e bun, baba e rea”. Zilele babelor se incheie pe 9 martie, cand se crede ca vin mosii si caldura.
Bunicii nostri cunosteau ca primele zile din aceasta luna sunt fie prea friguroase, fie prea calde. Ei au numit aceste zile cu vreme schimbatoare, zilele babelor. De unde vine acest obicei? Etnografii spun ca mitul “babelor” este unul din cele mai importante mituri romanesti, cel al Babei Dochia. Exista credinta ca Baba Dochia si-a luat numele de la Sfanta Mucenita Evdochia, sarbatorita de Biserica pe 1 martie.
Daca tinem seama ca in stravechiul calendar roman anul incepea pe 1 martie, Baba Dochia apare ca intruchiparea anului vechi, care este pe sfarsite si trebuie sa moara. Moartea Dochiei in ziua de 9 martie se considera hotar intre anotimpul friguros si cel calduros. Astfel, perioada cuprinsa intre 1 si 9 martie reprezinta intervalul de timp in care Dochia isi implineste destinul urcand muntele, impreuna cu turma sa de oi, pentru a muri inspre renastere. Aspectul instabil al vremii din aceasta perioada este considerat a se datora caracterului capricios al Babei Dochia.

Ea isi pune 9 cojoace de blana si urca cu oile la munte. Acolo este fie prea cald, fie prea frig, ploua si i se uda cojoacele. Se dezbraca rand pe rand de cojoace, iar cand ramane in camasa, vine gerul si o ingheata. Dumnezeu a transformat-o in stanca, impreuna cu oile, sa ramana amintire.
Obiceiul “Zilele Babei” este legat de legenda Babei Dochia. Se spune ca aceasta era o batrana care avea un fiu. Acesta s-a insurat si a luat de sotie o fata buna. Numai ca soacra o punea la munci grele pe nora, iar intr-o zi a trimis-o la vale sa spele o lana neagra pana ce se va face alba. Fata a tot plans pana ce a spalat lana. In acel moment a trecut pe acolo un batran, care era a intrebat-o pe fata de ce plange.
Dupa ce i-a povestit fata, lana s-a facut deodata alba. Intoarsa acasa, soacra a trimis-o inapoi sa o faca din alba, neagra. Atunci Dumnezeu a ajutat-o pe fata din nou, si i-a pus pe caier ghiocei. Cand baba a vazut ghioceii, i-a zis feciorului ca a venit primavara si e de mers cu caprele si cu oile. Atunci, baba a luat pe ea 12 cojoace si pentru ca vremea s-a incalzit, a tot aruncat de pe ea cate un cojoc. iar cand ramane in camasa, vine gerul si o ingheata. Dumnezeu a transformat-o in stanca, impreuna cu oile, sa ramana amintire.
Fotografie: Cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu