PENTRU MAI TARZIU

PENTRU MAI TARZIU
"Este bloggingul un viciu, dă dependență? Nu ar trebui să devină aşa ceva, dacă l-am aşeza cu grijă în balanţa echilibrată a tuturor acţiunilor noastre. Blogul este un spaţiu personal unde împart din ceea ce văd, experimentez, lucrez, descopăr, trăiesc şi cred, alături de cei care mă citesc. E un fel de portavoce prin care lansez idei, tematici de dezbătut, exprim puncte de vedere, centrez imagini într-un context creat şi invit la dialog decent, constructiv pe toţi cititorii mei."

sâmbătă, 22 aprilie 2017

SFANTUL GHEORGHE



Sfântul Gheorghe

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, eliberator al deţinutilor şi ocrotitor al săracilor, este sărbătorit de Biserica Ortodoxă pe 23 aprilie.
Întrucât numele lui înseamnă în limba greacă “lucrător al pământului”, el este de asemenea patronul agriculturii, al turmelor, şi al pastorilor.
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă, este unul dintre cei mai veneraţi sfinţi dincalendarul ortodox.
Sfântul Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, din părinți creștini. A trăit în vremea împăratului Dioclețian (sec. al IV-lea). Datorită vitejiei și victoriilor sale, ajunge conducător de armată. S-a înrolat în armata romană și, parcurgând ierarhia militară, Sf. Gheorghe s-a făcut remarcat prin îndemânarea cu care mânuia armele. În ciuda decretului împotriva creștinilor, emis de Dioclețian în 303, Sf. Gheorghe a ales să-și mărturisească public credința creștină. Din ordin imperial, sfântul a fost întemnițat și supus torturii pentru a-și renega credința. Loviri cu sulița, lespezile de piatră așezate pe piept, trasul pe roată, groapa cu var, încălțămintea cu cuie, băutura otrăvită, bătaia cu vâna de bou și toate celelalte torturi nu au reușit să-l facă să renunțe la credința sa.
Cei prezenti la aceste suferinte, uimiti de faptul ca Sfantul Gheorghe a ramas nevatamat si ca a inviat un mort, au renuntat la credinta pagana si au primit credinta in Hristos. Minunea invierii celui decedat, a convins-o si pe imparateasa Alexandra, sotia lui Diocletian, sa imbratiseze crestinismul.
Sfantul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a jerfi zeilor, dar aceste incercari au fost zadarnice. Pentru ca nu a lepadat credinta in Hristos, Sfantul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, in ziua de 23 aprilie 304, ramanand de atunci zi de praznuire.
Dupa martiriul sfantului, crestinii i-au luat sfantul trup si i l-au adus in Tara Sfanta, in satul sau natal. Biserica Sfantul Gheorghe (el-Khader) din Lodd (Lida). este unul dintre cele mai mari sfinte locasuri inchinate martirului din secolul al IV-lea. Manastirea greco-ortodoxa are doua hramuri: Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil.
Actuala biserica din Lodd a fost ridicata in anul 1870, avandu-si zidurile lipite de Moscheea El-Chodr. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, Patriarhatul greco-ortodox de Ierusalim a primit aprobarea, de la autoritatile otomane, spre a reconstrui o biserica pe locul unei foste basilici crestine. Ultimele ruine din acest loc, peste care s-au asezat cele noi, aprtineau unei structuri crestine din secolul al XV-lea; noua cladire a bisericii ocupa fosta noava si absida stanga a vechii biserici, cu toate ca ruinele cele vechi se intindeau pe mai mult de atat.
Pentru a aproba zidirea noii biserici, autoritatile otomane au cerut ca restul spatiului sa fie daruit spre a se ridica si o moschee. De aceea, actuala Biserica a Sfantului Gheorghe se ridica doar in coltul nord-estic al vechii basilici crestine. Hala centrala a moscheii pastreaza, chiar in centrul ei, o coloana veche ce se afla in naosul basilicii crestine.
Deasupra usii de intrare in biserica se afla un frumos basorelief infatisandu-l pe Sfantul Gheorghe omorand balaurul. Intr-o capela subterana, actuala biserica ortodoxa pastreaza mormantul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe si o parte din moastele sale. In partea dreapta a altarului, in dreptul scarilor ce coboara in capela subterana, se afla "lanturile" cu care a fost legat Sfantul Gheorghe, inainte de a fi omorat. Sarcofagul de piatra din capela a fost restaurat in anul 1871, in vremea Patriarhului Chiril.




Legenda Sf Gheorghe si a dragonului

Cea mai cunoscuta legenda legata de Sf Gheorghe este "Legenda Aurea". Se spune ca era un dragon care teroriza tinutul din apropierea orasului Selena (Libia). Oamenii trebuiau sa-i dea monstrului cite doua oi in fiecare zi pentru ca acesta sa-si astimpere foamea. In zilele in care nu aveau oi ca sa-i dea trebuiau sa-i aduca jertfa o fecioara care era trasa la sorti. Intr-o zi sortii au cazut pe fata mai mica a regelui. Aceasta a oferit bani ca altcineva sa se ofere in locul ficei sale dar nu s-a gasit nimeni sa o faca. Fecioara a fost imbracata mireasa si legata de un copac unde de obicei jertfele aduse dragonului se faceau.
Intimplarea face ca Sf Gheorghe tocmai sa treaca pe acolo si o vede pe frumoasa fata legata de copac. O intreaba ce i s-a intimplat, iar acesta dupa ce ii povesteste il roaga sa plece cit mai repede ca sa nu fie si el ucis de catre dragon. Sf Gheorghe ramine iar la aparitia dragonului isi face semnul crucii, se lupta cu acesta si o salveaza pe fecioara. Regele ii ofera Sf Gheorghe bani si demnitati, insa acesta le refuza, cerind numai ca regele sa promita a face numai fapte bune si sa construiasca biserici pentru a cinsti pe Dumnezeu.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu