PENTRU MAI TARZIU

PENTRU MAI TARZIU
"Este bloggingul un viciu, dă dependență? Nu ar trebui să devină aşa ceva, dacă l-am aşeza cu grijă în balanţa echilibrată a tuturor acţiunilor noastre. Blogul este un spaţiu personal unde împart din ceea ce văd, experimentez, lucrez, descopăr, trăiesc şi cred, alături de cei care mă citesc. E un fel de portavoce prin care lansez idei, tematici de dezbătut, exprim puncte de vedere, centrez imagini într-un context creat şi invit la dialog decent, constructiv pe toţi cititorii mei."

joi, 13 februarie 2014

Sfântul Valentin





Sfântul Valentin

Un fel de Mos Nicolae al îndragostitilor

Controversa din spatele sarbatorii care ne bate la usa pe data de 14 februarie dateaza de multi ani deja. Patriotii acuza faptul ca Valentine’s Day nu trebuie celebrat în România, fiind considerata o bila neagra în plus pe lista celebrarilor preluate de la occidentali. Ei prefera sa îsi puna iubirea sub lumina lumânarii de Dragobete, “Valentinul” autohton, ca sa zicem asa. Daca va e greu sa decideti în care din aceste doua zile sa va rasfatati alesii cu atentie deosebita, propunem sa vedem cum s-au nascut si ce semnifica cele doua sarbatori ale iubirii.

Legedele Sfântului Valentin

Sarbatoarea Sfântului Valentin, cu tot ceea ce înseamna ea în ziua de azi, nu s-a nascut la americani, englezi sau francezi. În ciuda parerii generale, legendele care stau la baza explicarii acestei sarbatori spun ca Valentin îsi trage radacinile chiar din stramosii nostri romani. Nasterea sarbatorii a fost situata în secolul 3, în perioada crestinarii romanilor.

Una din legende sustine faptul ca Valentin a fost un preot care a ramas în istorie drept protectorul îndragostitilor. Si asta pentru ca, pe vremea împaratului Claudius, când tinerilor barbati le era interzisa casatoria pentru mai bune performante pe câmpul de lupta, Valentin si-a dat viata pentru a lupta împotriva acestei crude legi. Valentin a continuat sa oficieze casatoriile tinerilor îndragostiti, lucru care l-a înfuriat pe împaratul Claudius.
.
...




O alta legenda schimba contextul, dar pastreaza esenta: Valentin a fost un detinut roman care s-a îndragostit de fiica temnicerului, o tânara care i-a fost alaturi în perioada grea a încarcerarii sale. Înainte de moartea sa, Valentin i-a scris tinerei o scrisoare, pe care a încheiat-o cu sintagma: “Valentin-ul tau/Your Valentine”, formulare care a devenit foarte populara si este reprezentativa pentru sarbatoarea iubirii. Se presupune ca data de 14 februarie a coincis fie cu moartea tânarului, fie cu îngroparea sa.

A treia legenda îl asociaza pe Sfântul Valentin cu salvatorul crestinilor, tinuti în conditii foarte aspre în închisorile romane. Versiunea oficiala sustine ca sarbatorirea Sfântului Valentin ca ocrotitor al îndragostitilor a fost un tertip al Bisericii de la Roma, care a dorit sa combata sarbatoarea pagâna Lupercalia. Pe 14 februarie începeau ritualurile dedicate zeitei Juno, divinitatea care domnea peste celelelalte zeite ale cerului. Istoria spune ca ritualurile acestei sarbatori implicau atingerea femeilor romane cu piei de capra înmuiate în sângele proaspat al animalelor sacrificate. Apoi, femeile îsi plasau numele într-o urna din care cavalerii îsi alegeau partenerele pentru anul urmator, metoda de împreunare condamnata de Biserica. De aceea, Papa a decis ca ritualul pagân sa fie înlocuit cu sarbatoarea iubirii, cunoscuta pâna în ziua de azi ca ziua Sfântului Valentin.

Legendele au fost însa cele care l-au facut pe Sfânt foarte popular în Anglia, Franta si SUA. În ciuda faptului ca radacinile sarbatorii se regasesc în traditiile stramosilor romani, faptul ca englezii si americanii au fost primii care l-au asociat cu sarbatoarea iubirii provoaca reticenta în rândul patriotilor români. De aceea, ramâne la alegerea impetuosilor îndragostiti daca decid sa ignore obiectiile nationalistilor, sau merg pe ideea ca îsi respecta radacinile romane si...îsi sarbatoresc iubirea, indiferent de ce origini are Valentine’s day.


Lucruri pe care trebuie sa le stii despre Valentine’s

La sfarsitul secolului al XVIII-lea au inceput sa se înlocuiasca scrisorile de mâna ale îndragostitilor cu felicitari printate. Cea mai veche felicitare de Valentine's se afla expusa în British Museum. Prima felicitare de acest fel a fost comercializata în 1840 de catre Esther A. Howland, supranumita si “mama Valentines-ului”.
&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&&
Sf. Valentin, ziua indragostitilor
Cuvinte cheie: Valentin
Sf. Valentin, ziua indragostitilor
Fabrica de Bani
     

  

Lumea occidentala, si nu numai, sarbatoreste, pe 14 februarie, Ziua Sfantului Valentin sau Ziua Indragostitilor.
Bucurandu-se de cea mai mare audienta in Statele Unite ale Americii si adoptata mai tarziu de europeni, Ziua indragostitilor este celebrata in epoca moderna sub denumirea de Ziua Sfantului Valentin, transmite Agerpres (13 februarie).

La baza acestei sarbatori stau multe legende. Intr-una dintre ele, Valentin ar fi fost un martir roman, care in timpul imparatului Claudiu al II-lea ar fi ajutat crestinii si tinerii care doreau sa se casatoreasca in ascuns, motiv pentru care a fost condamnat la moarte si spanzurat la 14 februarie 270.

Se spune ca imparatul Claudiu era convins ca barbatii nu vor sa se inroleze in armata din cauza logodnicelor si sotiilor, de aceea a interzis casatoriile. Potrivit unei alte legende, Valentin este cel care a trimis prima felicitare 'valentine'. In timp ce se afla la inchisoare, s-a indragostit de fiica paznicului inchisorii care obisnuia sa-l viziteze in timpul detentiei. Inainte de a muri, Valentin i-ar fi trimis acesteia o scrisoare pe care a semnat-o 'De la al tau Valentin', expresie care se foloseste si astazi.

O alta varianta a aceleiasi povestiri sustine ca Valentin a fost decapitat in mod public pentru ca a refuzat sa se lepede de numele lui Iisus. Ulterior Biserica Catolica a stabilit ziua de 14 februarie drept ziua in care este sarbatorit Sfantul Valentin.

Sarbatoarea Sfantului Valentin a fost stabilita pentru prima data in 496 de catre Papa Gelasius I, pentru data de 14 februarie, iar prima reprezentare a Sfantului Valentin a aparut in Cronica Nuremberg, (1493), in aceasta afirmandu-se ca el a fost un preot roman martirizat in timpul domniei lui Claudius al II-lea.

Numele Sfantului Valentin nu a fost asociat cu iubirea romantica pana in secolul XIV, cand poetul Geoffrey Chaucer face prima referire la Ziua Sfantului Valentin in poemul sau de dragoste "The Parliament of Fowls", conform lui Philip Florio, profesor la Universitatea Saint Joseph din Philadelphia.

De atunci, Ziua Sfantului Valentin a fost asociata cu dragostea romantica, iar indragostitii fac schimb de flori, dulciuri si mesaje de dragoste pentru a-si arata iubirea unul fata de celalalt.

Istoricii afirma ca Festivalul indragostitilor in sens laic, oficiat la 14 februarie, dateaza din secolul al XIV-lea. In secolul al XVI-lea au aparut primele insemne ale sarbatoririi imprimate pe hartie si, tot la sfarsitul aceluiasi secol, Shakespeare aduce numele de Valentin in actualitatea timpului, numind astfel personajul sau din 'Doi tineri din Verona' care simboliza fidelitatea, buna credinta si dragostea, neintinate nici de raul din jur, nici de situatii potrivnice.

Primele manifestari consumiste ale evenimentului dateaza din deceniul 4 al secolului XIX, cand Esther A. Howland a creat primele felicitari cu mesaje de dragoste pentru a fi schimbate intre indragostiti cu ocazia Zilei Sfantului Valentin. Apoi, in 1868, Richard Cadbury, fiul lui John Cadbury, celebrul ciocolatier care a pus bazele companiei Cadbury's, a lansat prima sa cutie de bomboane de ciocolata dedicata Zilei Sfantului Valentin. 
MARE CAT INIMA TA! - poze DE ZIUA INDRAGOSTITILOR UIMESTE-I PE CEI DRAGI!CADOURI PENTRU O VIATA SI ...NU NUMAI! - liliana_redai
..



Nu se cunoaste cum a evoluat obiceiul intre timp, dar traditia moderna a aparut in special in Statele Unite si s-a raspandit odata cu obiceiul de a trimite felicitari de 14 februarie celor pe care ii iubim. Dupa razboi, sub influenta modului de viata american, obiceiul a fost treptat adoptat de europeni, mai intai in tarile vestice si, dupa 1990, si in Romania.



În ziua de astazi, îndragostitii din întreaga lume cumpara aproximativ 141 milioane de felicitari pe care le daruiesc perechilor în aceasta zi. Sarbatoarea Sfântului Valentin mai este asociata si cu zeul Eros al grecilor sau Amor/Cupidon al latinilor, fiul lui Ares/Mars si al Afroditei/Venus. Considerat divinitate a iubirii, care “injecteaza” dragostea în tineri cu sagetile lui fermecate, Cupidon este adesea ilustrat pe felicitarile oferite de ziua îndragostitilor.
esti portativul pe care inima mea creiaza,canturi de iubire! - poze DE ZIUA INDRAGOSTITILOR UIMESTE-I PE CEI DRAGI!CADOURI PENTRU O VIATA SI ...NU NUMAI! - liliana_redai
...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu